ARCHIVE PAUL MOËS

Een ware schatkamer voor de liefhebber en researcher, zo kun je het oude archiefje van Paul Moës wel noemen......  

Un véritable trésor pour l'amateur et le chercheur, c'est ainsi que l'on pourrait qualifier les anciennes archives de

Paul Moës.......   

 

Des archives avec de magnifiques photos et documents, laissés pour les générations futures. La possibilité que nous....... en savoir plus 

 

A true treasure trove for the enthusiast and researcher, that's how you can call the old archive of Paul Moës......  

 

 

An archive with beautiful photos and documents, left for future generations. The possibility that we..... read more  

 De opa van mijnheer Folchi: Auguste Moës
De opa van mijnheer Folchi: Auguste Moës

Een ware schatkamer voor de Moës liefhebber en researcher, zo kun je het oude archiefje van Paul Moës wel noemen. Een archief met prachtige foto's en documenten, nagelaten voor toekomstige generaties. De mogelijkheid dat wij een gedeelte nu hier kunnen laten zien is geweldig. Het is een mooi verhaal...

 

Het verhaal begint bij Paul Moës die over de jaren een mooie verzameling foto's heeft verzameld die gemaakt zijn in en rond zijn MOËS fabrieken te Waremme. De foto's en een aantal documenten geven een prachtig beeld van de motoren gebouwd in de beginperiode. Ook zijn er zeer interessante foto's van het inwendige van de Moës werkplaatsen en het machinehuis.

 

Het is Paul Moës die bij zijn leven zijn archiefje na laat aan zijn neef, de heer Philippe Folchi. Mijnheer Folchi is de kleinzoon van Auguste Moës, de broer van Paul. Auguste Moës is samen met zijn vader Guillaume en twee broers Paul en Édouard de oprichters van de Ateliers Moës. Het is deze kleinzoon die recent contact met mij opnam. Uiteraard fantastisch om familie, en dan zelfs een kleinzoon van een van de originele oprichters te spreken en te ontmoeten!

 

De Moës fabriek in de jaren net voor WO1
De Moës fabriek in de jaren net voor WO1

 

 Mijnheer Folchi scheef mij:

 

"Allereerst wil ik u feliciteren met de creatie van uw site. Ik ben er zeker van dat de gebroeders Moës trots zouden zijn geweest om het te ontdekken. 

Het overgrote deel van de documentatie die ik u zal toesturen werd mij tijdens zijn leven door mijn oom Paul gegeven. Tijdens een van onze ontmoetingen stelde ik hem voor mij de documentatie toe te vertrouwen die hij bezat, om deze bekend te maken bij de liefhebbers van Moës Motoren.

 

Hier is de opbouw van type E motoren te zien. Dit was het grootste type semi dieselmotor van Moës
Hier is de opbouw van type E motoren te zien. Dit was het grootste type semi dieselmotor van Moës
Een innovatie uit de begindagen van de Ateliers Moës
Een innovatie uit de begindagen van de Ateliers Moës

Ik ben de heer Folchi enorm dankbaar dat hij het archief al die jaren gekoesterd heeft en nu de moeite heeft genomen om het archief te delen met anderen. Hij heeft er werk van gemaakt de documenten in te scannen en ik ben enorm blij dat ik nu in de gelegenheid ben om enige voorbeelden uit dit prachtige archiefje hier te laten zien. Daarmee lost mijnheer Folchi ook de belofte in aan oom Paul de documenten te delen met liefhebbers van Moës motoren.

 

De machinekamer met een stoommachine van Cockerill. Coll.: Ph. Folchi
De machinekamer met een stoommachine van Cockerill. Coll.: Ph. Folchi

Alle foto's die op deze pagina worden getoond zijn uit het archief van Paul Moës. Dit is slechts een gedeelte. De documenten zullen zeer zeker belangrijk blijken te zijn voor de verdere geschiedschijving over de Moës fabriek en belangrijke bijdrage leveren aan de inhoud van deze website en een in de toekomst te verschijnen boekwerk over de familie en fabrieken Moës. 

 

Enige persoonlijke papieren van Paul en Auguste
Enige persoonlijke papieren van Paul en Auguste

Uit een paar documentjes blijkt dat de gebroeders door blijven werken en ontwikkelen tijdens de Eerste wereldoorlog. Paul schrijft Auguste over ideeën voor een nieuwe motor vanuit een opvangkamp te Zeist NL en op een Ausweiss van Auguste staat het stempel "In Überwachung". De Duitse bezetter heeft extra interesse in Auguste, waarschijnlijk juist vanwege zijn onderzoek naar motoren. Ook hielpen de gebroeders heel wat gezinnen van personeelsleden de oorlogsjaren door, waarschijnlijk op manieren die de bezetter niet geheel zinde.

 

Assemblage van type C semi dieselmotoren
Assemblage van type C semi dieselmotoren
Inkijkje in een van de werkplaatsen in de fabriek
Inkijkje in een van de werkplaatsen in de fabriek

Zoals gezegd laten de foto's een prachtige inkijk in het reilen en zeilen van de Moës werkplaatsen. We zien de gebruikte machineriën, de bouw van series motoren. Er zijn wat foto's van de bouw van de fabriek in 1912. Het is duidelijk dat een aantal foto's gebruikt zijn voor het samenstellen van Moës folders en brochures. 

 

 

 

Statieportret van een "Le Compact" benzinemotor
Statieportret van een "Le Compact" benzinemotor

Interessant zijn een aantal zogenaamde statieportretten van motoren en locomotieven. Men nam een foto van een object met -zoals hier te zien- vaak een geïmproviseerde witte achtergrond. Als de foto eenmaal genomen was retoucheerde men de witte, in dit geval papieren achtergrond geheel uit de foto weg. Deze foto's werden gebruikt in de brochures en catalogi om de producten bij de toekomstige clientele aan te prijzen. 

In dit geval is dat een van de vroege producten van Moës, een "Le Compact" benzinemototor. Men bouwde deze motor in verschillende uitvoeringen en vermogens. Ook leverde men deze motoren op wagens, als locomobielen en generatorsets. Helaas zijn dit soort motoren hede ten dage zeldzaam. Een dergelijke motor staat boven aan onze verlanglijst van nog te verwerven Moës  objecten!

 

Een maalsteen aangedreven door een Moës benzinemotor voor het tramstation van Waremme.
Een maalsteen aangedreven door een Moës benzinemotor voor het tramstation van Waremme.

                                                                                                                     

 

Een Moës type DLM4 naar buiten gereden op het Moës fabrieksterrein.
Een Moës type DLM4 naar buiten gereden op het Moës fabrieksterrein.

Interessant zijn een aantal foto's in het archief  van geleverde locomotieven. Bovenaan deze pagina is een prachtige antieke foto te zien van een CL semi diesel locomotief in bedrijf bij een mijn in Algerije.

Hiernaast is een gloednieuwe mijnlocomotief naar buiten gereden. Goed is hier te zien dat er op het fabrieksterrein wat spoor lag om op te rijden en de locomotieven te kunnen testen voor aflevering. 

 

 

We hopen de komende tijd nog wat meer van de prachtige foto's te laten zien. We willen ze echter niet allemaal al weggeven en een aantal verassingen bewaren. Het is de bedoeling veel van de foto's te gebruiken in een toekomstig boekwerk over de Moteurs Moës waar deze foto's en documenten prachtig tot hun recht zullen komen. Het boek zal tot hopelijk stand komen in samenwerking met een heel aantal mensen die Moës een warm hart toedragen.

 

De heer Folchi heeft in ieder geval al een enorme bijdrage geleverd met het delen van dit prachtige archief, waarvoor zeer hartelijk dank!